Τα πρωτα μου βηματα με τις βελονες

Ρίξιμο πόντων (cast on)
Η αρχή του κάθε πλεκτού δεν μπορεί να γίνει χωρίς να βάλουμε ή αλλιώς να «ρίξουμε» τους πόντους στις βελόνες μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνουμε, αλλά σήμερα θα δούμε τον πιο κοινό που είναι κατάλληλος για τα περισσότερα πλεκτά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τόσο σε κασκόλ, γάντια και σε άλλα μικρά πλεκτά, όσο και σε πουλόβερ, ζακέτες κλπ. Μ’ αυτό το τρόπο η κάτω άκρη του πλεκτού θα είναι σταθερή, αλλά ταυτόχρονα ελαστική.
1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε αρκετά μεγάλη άκρη από το νήμα μας, που το μάκρος της θα εξαρτηθεί από το πόσους πόντους θέλουμε να ρίξουμε. Υπολογίστε περίπου 1 εκ του νήματος μέτριου πάχους για ένα πόντο (δηλ. αφήνουμε 30 εκ από την αρχή του κουβαριού αν θέλουμε να ρίξουμε 30 πόντους). Σε πιο χοντρά νήματα θα αφήσουμε μεγαλύτερη άκρη και αντίστροφα.
2. Ύστερα κάνουμε την πρώτη μας θηλιά όπως θα δείτε στο βίντεο.
3. Μετά παίρνουμε μία ή δύο βελόνες μαζί και βάζουμε την θηλιά στις βελόνες. Αν πάρουμε μία βελόνα οι πόντοι θα είναι πιο μικροί και η άκρη του πλεκτού πιο σφιχτή. Με δύο βελόνες θα έχουμε πιο μεγάλους πόντους, γι’ αυτό και η άκρη θα είναι πιο χαλαρή και ελαστική. Δοκιμάστε και τους δύο τρόπους, αλλά αν δεν το έχετε ξανακάνει, σας συμβουλεύουμε να πάρετε 2 βελόνες, για να μην σας βγουν πολύ σφιχτοί οι πόντοι και να μην δυσκολευτείτε μετά στο πλέξιμο της πρώτης σειράς.
4. Ύστερα πιάνουμε της άκρες του νήματος και κάνουμε τον επιθυμητό αριθμό των πόντων όπως δείχνει το βίντεο.